marți, 14 ianuarie 2014

Interviu. Clipe pentru secole cu Alex Iordache

 Bună, Alex! Acum, suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, perioada cea mai favorabilă pentru căutarea serviicilor de fotografie pentru nunţile din 2014. Care ar trebui să fie factorul decesiv pentru miri în alegerea fotografului?

 Un factor decisiv nu există. Există mai multe etape de care fiecare pereche trebuie să țină cont atunci cînd își aleg fotograful nunții lor. 
1. Un portofoliu consistent.  Nu angajați un fotograf care nu are sau nu vrea să vă prezinte nunți, sesiuni foto cap-coadă. Și aici este important să înțelegeți că voi, ca viitori miri, trebuie să-i vedeți media de lucru al fotografului, nu doar fotografiile de vîrf. De exemplu eu, pe blogul meu de nuntă postez rezumate de la nunțile și ședințele foto separate de ziua nunții, cu toate că dintr-un rezumat foto capodoperale pot fi 2, 3 fotografii. E greșit să vă arăt doar astea 2,3 fotografii pentru că astfel v-aș arăta doar momentele cele mai bune și atunci voi nu ați putea vedea și fotografiile care fac parte din media mea de lucru. 

2. Căutați un om, nu o mașină de făcut fotografii pentru bani. Faceți o întîlnire cu fotograful. Investiți 2 ore din timpul vostru pentru a vorbi, a-l cunoaște. Fotograful vostru de nuntă nu e doar o mașină de făcut fotografii. El trebuie să fie un element sensibil la nunta voastră. Un fotograf bun e un fotograf care poate să rîdă, să plîngă, să vibreze o dată cu voi și evenimentul vostru. Doar un asemenea om poate să vă ofere cele mai bune fotografii și vă poate deveni un bun prieten și după nuntă.

3. Onorariul. În Moldova tot timpul nu există suficient buget pentru fotografie. O chirie de rochie e ok să coste 800 euro. Un fotograf nu. Gîndiți-vă mai mult la aspectul ăsta, pentru că investiția într-un fotograf bun e mult mai cu cap decît într-un element vestimentar sau alcoolic. După nuntă rămîneți doar cu fotografii. Logic, un fotograf bun e un fotograf scump. Dar fiți antenți! Nu e neapărat ca un fotograf bun să fie și scump. Dacă dați de un fotograf de nuntă scump și ați respectat pașii de mai sus atunci la sigur este și bun :) 
Și da, un fotograf de nuntă profesionist o să vă ofere și un album cu fotografiile voastre, nu doar fotografii pe CD. Țineți cont și de aspectul ăsta.

 În cadrul nunţii are loc şi şedinţa foto a tinerilor. Cum ar trebui să fie organizată aceasta?

 Eficient. Ședințele mele foto din ziua nunții durează 1 oră. Pentru ca ora asta să fie un eficientă noi regizăm din timp tot. De ce doar 1 oră? :) Simplu! 
1. Pentru că foarte des organizăm și o ședință foto separată de ziua nunții, unde avem timp și pentru fotografii, și pentru distracție, și pentru ca să alergăm, sărim, rotim, zburăm. Astea în ziua nunții nu le poți face :)
2. Pentru că voi nu obosiți atît de mult la ședința asta foto. 
3. Pentru că nu vă plictisiți.
4. Pentru că mirele poate delega pentru 1 oră telefonul, care sună necontenit, unui prieten. 
5. Pentru că nu riscăm să se întămple nimic cu rochia, voalul sau machiajul miresei.
6. Pentru că e suficient.

 În ziua nunţii, mireasa trebuie să se trezească "cu noaptea-n cap"  ca să reuşească la coafură, machiaj. Oare atît de tare contează machiajul profesionist în calitatea ulterioară a pozelor?

 Machiajul este important. O machioză bună știe cum să îţi scoată în evidență trăsăturile frumoase și să îţi ascundă neajunsurile. Știe cum să te machieze corect atunci cînd mergi la fotografiat într-o zi separată de nuntă și știe cum să te machieze la nuntă. În plus, un machiaj realizat corect te va face să te simți mult mai încrezută în tine, un aspect important pentru orice fotograf. Eu știu cum e să fotografiezi o mireasă căre nu a fost mulțumită de machiaj. Mai bine e să nu testați emoții de genul ăsta în ziua nunții. Optați pentru o machioză bună.

 Lucrezi şi în afara ţării. Ce clişee, tipice moldovenilor, ai întîlnit?

 Nu lucrez atît de mult în afara țării. Urmează :) Am ieșit doar în România. Diferențe mari nu există. Un lucru pe care aș putea să-l menționez este faptul că la noi oamenilor le place foarte mult să se fotografieze cu rudele la perete :)

 Care sunt cele mai ciudate cerinţe de la miri care le-ai avut?

 Bună întrebare :)) Cîndva am avut o mireasă care a insistat să-i retușez fotografiile și să-i scot ridurile naturale pe care le avea atunci cînd rîdea. Rezultatul nu a încîntat-o tare pentru că arăta ca o păpușă. Un alt caz ciudat a fost atunci cînd mirele a insistat să-i fotografiez brandurile de la pantofi, ciorapi, sacou. Pe-atunci cînd mă formam ca fotograf de nuntă am avut o întîlnire cu o pereche și dialogul spre final a fost ăsta:
„și în cît timp o să primim fotografiile?  2,5 luni le zic eu. Atît de puțin? d-apoi nașii noștri le-au primit într-un an. Dumneavoastră sunteți un neprofesionist, înseamnă-că :))))

 Ce trucuri  ai oferi cititoarelor blogului Condica Miresei pentru a savura sesiunea foto pentru a avea, într-un sfîrşit poze reuşite?

 Mmmm, trucuri :) Dacă aveți un fotograf profesionist atunci la sigur o să aveți fotografii bune. Un fotograf bun o să vă povestească multe trucuri și o să vină cu sfaturi pentru asta. 











Mulţumesc, Alex, pentru sinceritate! Îţi urez succes în captarea celor mai speciale momente!


Sursa foto: arhiva personală Alex Iordache, Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu